Puteri Santubong

Mount Santubong is the subject of a local legend that was put to song. Brother Affendi kindly chased down the lyrics. I’ve supplied a translation for your reading pleasure.

Puteri Santubong, Puteri Sejinjang,
Penjaga gunung negeri Sarawak,
Manis sik ada dapat dilawan,
Anak dak dewa turun kayangan.

Princess Santubong, Princess Sejinjang,
Spirits of the mountain in the land of Sarawak,
So sweet, you could find no comparison
Children like goddesses descended from heaven.

Ooo..Puteri Santubong,
Menenun kain…siang,
Ooo…Puteri Sejinjang,
Menumbuk padi…malam.

Ooo..Princess Santubong,
Weaving clothes…by day,
Ooo..Princess Sejinjang,
Threshing rice…by night.

Satu harinya duak kelayi,
Beranok-anok sik renti-renti,
Sorang madah diri bagus agik,
Sorang sik ngalah sampei ke mati,

One day, the two fight,
Mad quarrel without ceasing,
One says she is the fairest
One won’t back down even unto death

Yalah kisah duak ‘rang puteri,
Suka kelayi setiap hari,
Lalu disumpah raja kayangan,
Menjadi gunung negeri Sarawak.

Here, the story of two princesses
Who liked to fight every day
Till a curse from the lord of the fairies came to pass
And they became the mountain in the land of Sarawak

36 Replies to “Puteri Santubong”

  1. suka mek ndenga lagu tok.mun apat carik gik lagu urang sarawak dolok-dolok maklumlah urang zaman tok sik ilak tentang lagu urang menseya.

  2. wei!!!!!!!!!

    macam ktk org nak lain juak,suka bah nak nenga lagu org sarawak..
    but,
    pahal x di popularkan agik??

    anyway,
    KEEP IT UP!!!!!!!

  3. hello.sori.saya kurang faham bahasa sarawak.saya cuma nak tanya,ada tak sesiapa yang tahu sebarang cerita tentang puteri santubong dan puteri sejinjang.boleh tak ceritakan sedikit.saya berminat nak tahu kisah pasal dua-dua puteri ni.

  4. Hai, tertarik mendengar cerita puteri santubong…dulu RTM ada video klipnya di tv, suka saya menontonnya. Sesiapa yang ada fail lagu dalam format apa sekalipun untuk lagu puteri santubong…sila email saya, mungkin boleh dikongsi bersama…terima kasih

  5. Rasanya ada kekurangan dengan lirik lagu puteri santubong yang diberikan di ruangan ini.. so kalau ada mana mana pegawai dari Sarawak Tourism tolong berikan lirik lagu yang lengkap.

  6. Thank you very much! Actually I’ve been looking for the lyric but it seems it’s not completed. Today I can have the verses. Thanks to Sabrina R

  7. saya suka kisah lagenda ni…kalau boleh nak tahu dengan lebih lanjut lagi kisahnya dari mula ….boleh tak sesiapa tolong ceritakan kat saya…..terima kasih

  8. I’m happy that there are many people still keeping up the legend of Sarawak. I’m proud to be the Sarawakian.

  9. saya suke la duduk kat sarawak ni…sekrang ni pun saya study kat sarawak…puteri santubong tu..selalu gaduh dengan puteri sejinjang ke???kenapa??

  10. hai semua bole tauk apa nama tajuk lagu tu
    puteri santubong puteri sejinjiang tu
    kalau tahu leh lah email kat saya ook.

  11. kamek dah lamak tinggal kat srwk. So kamek tauk asal usulnya dikit2 jak tp kamek sik paham kenak sidak duak ya kelayi? pasal apa? pasal laki sidak suak kah? boleh sik crita kat kamek dgn lebih detail agik….

  12. kamek dah lamak tinggal kat srwk. So kamek tauk asal usulnya dikit2 jak tp kamek sik paham kenak sidak duak ya kelayi? pasal apa? pasal laki sidak suak kah? boleh sik crita kat kamek dgn lebih detail agik….

  13. hai uupsss….
    assalamualaikum…
    saye nie saje-saje jer nak antar.sebenarnya saya nak bagi cadangan yang cukup istimewa.apa kata pihak tuan keluarkan muziknya sekali I mean..ada orang nyanyi lagu tue time lagu tue kena siar okey.Saya harap permintaan saya nie mendapat perhatian yang sepenuhnya daripada pihak tuan.Sekian…wassalam.

  14. ape kaber pembaca sekalian?Actually,syer pun nak bagi komen sikit jugerr.Lagunyer bestlah jugak tapi kalau boleh nyatakanlah jugak maksudnya sbab sayer nie bukannya orang sarawak.Jadi sayer tak berapa faham dengan apa yang ditulis tue.So,bagilah maksud sebenarnyer dalam Bahas melayu

  15. kamek tok asal ari sarawak jua, cuma kamek agak terkilan sebab sampe kinek tok kamek sik tau lagu2 lama masyarakat sarawak. so, kamek suggest kan mun boleh senaraikan lirik2 lagu lama tok untuk tatapan anak2 bangsa sarawak masa kini. TERIMA KASIH…

  16. Sabrina R

    Do you have the score for Puteri Santubong? I am collecting folksongs from Malaysia and love this one very much. very important that I obtain the music notes..

    Terima Kasih

  17. akum, juz nak tauk pasal jalan cerita sebenar lagenda puteri santubong dan puteri sejinjan sebab kamek org perlukan untuk buat sketsa 5/9/04 hope kitaoran yang tauk hantar ke email kamek secepat mungkin….thanxs

  18. Saya nie orang sabah tp saya berminat nak tau tentang cerita sebenar puteri sentubung dan puteri sejinjang nie.boleh tak you all kirim kat email saya.thanks

  19. Hi…I was wondering if u have the mp3 of Puteri Santubong? If you do and if you could email me on how to obtain it from u, it would be awesome.

    Thank you.

  20. The score for this song? Come to Sarawak. Many Sarawakians can sing this song. I’m unsure of the music notes but the song is sung in a choir like performance.

  21. i am writing an article regarding both puteri. If you guys wanna find out more info about the story dont forget to get the magazine. There’s a lot of version for this story, dont know which one is correct.
    I hope the story will come out on month of March or April 04.

    Sarina magazine,
    (B5 SIZE)
    Karangkraf.

  22. Helooo…
    kamek tok nag biak sarawak tapi kamek sik tauk gilak pasal kisah duak orang puteri tok….kamek orang ada nak molah drama tentang legend tok tapi sik tauk jalan cerita.Boleh sik sapa-sapa nok tauk tolong emailkan dengan kamek sblm hari jumaat tok!!!! please………..

  23. hi!

    i wonder if there’s more of the song though, ‘cos i seem to remember vaguely about how only puteri santubong was cursed into a mountain, while sejinjang was turned into a small island.

    i’m pretty sure there’s a few more verses missing. sejinjang and santubong had a pretty good catfight!

    love your weblog. keep it up!

    p/s: ‘menenun’ translates into weaving, by the way :D.

  24. after the 3rd verse it goes like this…

    Udah lejuk nyaduak kelai
    lalu bertukuk nya duak puteri
    sejinjang mengayun alu ka pipi
    tebi sentubung sampei gituk ari

    tapi sentubong membalas juak lalu ditikam bantang belidak
    sampei terken sejinjang kepalak
    lalu bertabur jadi pulo kera

    kisah sentubong kisah sejinjang
    asal berkawan jadi musohan
    kinek tok tinggal jadi kenangan
    pakei ingatan sepanjang zaman

  25. Hi! I do teach the Puteri Sentubong song in my music class for year 4 in primary school. Some of the first verse are missing
    It started with this verse:

    Oooo puteri sentubong sejinjang sayang
    kisah la zaman mensia maya

    after the 3rd verse it goes like this…

    Udah lejuk nya duak kelai
    lalu bertukuk nya duak puteri
    sejinjang mengayun alu ka pipi
    tebi sentubung sampei gituk ari

    tapi sentubong membalas juak lalu ditikam bantang belidak
    sampei terkena sejinjang kepalak
    lalu bertabur jadi pulo kera

    kisah sentubong kisah sejinjang
    asal berkawan jadi musohan
    kinek tok tinggal jadi kenangan
    pakei ingatan sepanjang zaman

  26. Eloo…kmk tok nak tau apa kisah princess Santubong and princess Sejinjang ya. Harap2 ada org sudi nak madah.. Mek tau sikit2 ajk, tapi masih samar2.

  27. saya nak tahu tentang cerita puteri sentubong dengan puteri sejinjang.sebab saya nak buat drama tantang puteri2 ni…. kalau ada sesiapa yang tahu tentang cerita @ maklumat tentang puteri sentubong dengan puteri sejinjang boleh tak ceritakan kat saya…. kalau boleh saya nak maklumat @ cerita tu secepat yang boleh…. sebelum 6.5.2004

  28. hi,best jugak dengar cite putri-putri ni. boleh tak buat filem cerita putri santubung ngan sejinjang ni?

    from:
    nureen izazi

Comments are closed.